Pieczony schab

Wielu z nas zastanawia się jak upiec schab. Jak zrobić schab domowej roboty, aby był soczysty i dobry. Jest to rzecz bardzo prosta, lecz nie zawsze może nam wyjść. Największym problemem w pieczeniu schabu jest to, aby podczas pieczenia nie stał się on suchy. Aby był on soczysty i nie wysuszony należy go piec w rękawie foliowym. Zabezpiecza on mięso podczas pieczenia przed odparowaniem z niego wody i gwarantuje, że schab nie będzie wysuszony. Suchość to jego główny problem, jednak w samym przygotowaniu schab jest bardzo prosty.
Schab to doskonała potrawa zarówno jak na różnego rodzaju wystawne gości, Święta. Dobrze upieczony schab może zrobić ogromne wrażenie na gościach.
Nasz schab należy dobrze natrzeć solą, ziołami oraz czosnkiem. Proponuję, aby najpierw w małej misce zmieszać zioła, czosnek oraz sól i dobrze wymieszać. Co do ziół może być to majeranek, rozmaryn i tymianek. Warto też dodać słodką paprykę oraz jeśli posiadacie w domu olej czosnkowy dodajcie go do mieszanki. Spowoduje on wyostrzenie smaku mięsa. Tak przygotowaną mieszankę należy bardzo dokładnie wetrzeć w mięso. Taki schab powinniśmy odstawić do marynowania na około 12 godzin. Gdy mięso już nam się zamarynowało wkładamy go do foremki a następnie zabezpieczamy rękawem foliowym, który podczas pieczenia uchroni naszą potrawę przed wysuszeniem. Teraz pozostało nam włożyć mięso do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopniach. Pieczemy go około 70-80 minut. Po godzinie pieczenia należy nakłuć folię. Jeśli widzimy, że schab potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku możemy go piec do 10 minut dłużej. Jeśli będziemy go piec za długo może on nam się spalić lub całkowicie wysuszyć.
Po tym wyłączamy piekarnik, a mięso pozostawiamy w piekarniku do momentu, aż nam się ono wystudzi.
Jak widać ta potrawa nie jest bardzo trudna do zrobienia oraz nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu go, a jest naprawdę dobry.
Jest idealną potrawą na gości lub możemy go przygotować bez okazji. Znakomicie smakuje i zastępuje wszystkie gotowe mięsa i szynki, ponieważ jest domowej roboty.

http://www.genotype.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here