TOP 3 pasty śniadaniowe na zdrowe i szybkie śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek, który ma zapewnić energię na początek dnia, dlatego warto zadbać, by był nie tylko smaczny, ale i pożywny. Pasty śniadaniowe to sposób na sycące śniadanie, które pozwoli zaoszczędzić sporo czasu – można przygotować je nawet dzień wcześniej. Poznaj przepisy na trzy najlepsze pasty śniadaniowe, a przekonasz się, że poranki mogą stać się prawdziwą przyjemnością!

1. Jajeczna pasta śniadaniowa

Jajeczna pasta śniadaniowa to klasyka znana w każdym domu. I choć można przygotować ją na wiele sposobów, zawsze jest tak samo pyszna – w końcu prostota zawsze się obroni! W najprostszym wariancie wystarczą dwa ugotowane na twardo jajka, łyżka majonezu, sól i pieprz. Jajka można pokroić w drobną kostkę lub zmiażdżyć widelcem, w zależności od tego, jaką konsystencję chce się uzyskać. Oczywiście pasta będzie doskonale smakować również z dodatkami – pokrojonym koperkiem lub szczypiorkiem, rzeżuchą czy rzodkiewką. Pastę jajeczną można przygotować także z samych żółtek z dodatkami i wykorzystać ją jako nadzienie do jajek faszerowanych – przepis ten sprawdzi się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale i na co dzień!

2. Pasta z wędzonego pstrąga z wykwintnymi dodatkami

Pasta z wędzonego pstrąga to pomysł na nieco bardziej wykwintne śniadanie, a to za sprawą kaparów i sera feta. Składniki potrzebne do wykonania tej pasty to pół wędzonego pstrąga, kostka sera feta lub twarogu, łyżka posiekanych kaparów, majonez, a także posiekany świeży koperek. Wszystkie składniki należy umieścić w jednym naczyniu i połączyć, zgniatając je widelcem lub blendując – wybór narzędzia uzależniony jest od tego, jaką konsystencję ma mieć nasza pasta rybna. Do doprawienia wykorzystać można sól morską i świeżo mielony pieprz, co nada paście dodatkowego aromatu. Pastę z pstrąga najlepiej podawać na chrupiącym świeżym pieczywie lub tostach, delikatnie przyprószoną koperkiem lub w towarzystwie świeżych warzyw: ogórków, pomidorów lub rzodkiewek.

3. Pasta twarogowa z tuńczykiem

Pasta twarogowa z dodatkiem tuńczyka to kolejna pasta rybna, która pozwoli smacznie rozpocząć dzień. Do przygotowania potrzeba 5 jajek, puszki tuńczyka w oleju oraz około 100 g twarogu, a także dobrego majonezu i musztardy, które stanowią spoiwo całej pasty. Jajka należy ugotować na twardo, a po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę. Tuńczyk powinien zostać odcedzony z oleju i posiekany na małe kawałki. Jajka, tuńczyka i twaróg należy połączyć w misce z dwoma łyżkami majonezu i musztardy, można doprawić solą i pieprzem oraz wkroić świeży szczypiorek lub koperek. Ta pasta śniadaniowa, podobnie jak jajeczna, może być wykorzystana jako nadzienie do jajek faszerowanych lub być podawana na pieczywie, waflach ryżowych lub krakersach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here