Tymianek

Tymianek bardzo często hodujemy, jako roślinę doniczkową w swoim domu, ponieważ charakteryzuje się on intensywnym i pięknym zapachem. Najczęściej rośnie on nawet do 30 cm poprzez swoje silnie rozgałęzione liście. Zjada się tylko i wyłącznie jego zielone części. W kuchni na dodatek możemy zastosować nie tylko świeże, ale i suche liście tymianku. Warto dodać, że młode gałązki można także siekać wraz z listkami. Jednak, kiedy gałązki zaczną twardnieć, trzeba je już usuwać. Tymianek jest bardzo aromatyczny, ale także pobudza nasz apetyt. Dzięki niemu każda potrawa jest odpowiednio przyprawiona i posiada mnóstwo walorów smakowych. Tymianek ma w sobie bardzo duże stężenie olejków eterycznych, czyli tymolu, jak i karwolu, a dodatkowo zawiera w sobie sole mineralne. Tymianek jest razem z pietruszką, a także liściem laurowym wybieraną najczęściej przyprawą. Można go stosować nie tylko do gulaszów, jak i zup, czy mięs. Tymianek uprawia się nie tylko w Europie, jak i Afryce, czy Ameryce Środkowej.

http://www.wykurzyckurzajke.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułByć zdrowym
Następny artykułDługie włosy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here