Zupa kokosowo-imbirowa – składniki
- marchew – 500 g
- batat – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- imbir świeży – 1 małe kłącze
- mleczko kokosowe – 6 łyżek
- limonka – 1 szt.
- papryczka chili – 1 szt.
- kolendra – 0,5 pęczka
- jabłko zielone – 1 szt.
10.imbir mielony – 1 szczypta
11.kmin rzymski mielony – 1 szczypta
12.oliwa z oliwek
13.sól
14.pieprz
Zupa kokosowo-imbirowa – przygotowanie
Przygotuj
1.blender
2.moździerz
Krok 1 – podsmażamy warzywa
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2 – blendujemy zupę
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
Krok 3: przygotowujemy dodatki
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Kokos – wartości odżywcze
Kokos zawiera sód, potas, błonnik, a także dużą ilość magnezu, wapnia, żelaza i kwasu askorbinowego. Poza tym, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie tłuszczów – kwasów tłuszczowych. Kokos dostarcza także wielu witamin, między innymi witaminy C, A, D oraz B6 i B12.
Woda kokosowa bogata jest w sole mineralne, antyutleniacze i elektrolity, natomiast olej kokosowy zawiera kwas foliowy, laurynowy i kaprylowy, ważne dla układu odpornościowego. Mleczko kokosowe to przede wszystkim źródło białka.
Imbir – właściwości lecznicze
Imbir wykorzystywany jest do zwalczania wielu różnorodnych dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim wpływa on korzystnie na pracę układu trawiennego przez pobudzenie odpowiednich organów do produkcji śliny i soków żołądkowych. Dodatkowo imbir działa żółciopędnie i rozkurczowo. Co ciekawe – spożycie odpowiednich dawek przyprawy łagodzi objawy porannych mdłości u kobiet w ciąży! Oprócz tego imbir uśmierza bóle żołądka i wzmaga apetyt. Przyprawę wykorzystuje się również w trakcie przeziębień – skutecznie rozgrzewa ona organizm oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Kłącze imbiru lekarskiego świetnie radzi sobie także z migreną, infekcjami gardła, leczeniem kaszlu, kataru i nieżytu górnych dróg oddechowych. Przyprawa przez swoje odkażające właściwości zalecana jest w przypadku różnych schorzeń stomatologicznych – dezynfekuje ona bowiem jamę ustną i odświeża oddech. Imbir polecany jest też osobom ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.